Çok çalışıyorum ancak Netlerim Artmıyor Netlerimi Nasıl Arttırabilirim?

sinavdir-gecer-semineri-2
Okulumuzda bu hafta 11. Ve 12 sınıf öğrencileri ve sevgili hocamız Servet Gülsün Şirini “Sınavdır Geçer Konferansı” ile bir araya geldi.
14 Kasım 2017
yks-en-cok-sorulan-sorular
YKS Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
16 Kasım 2017
universite-sinavi-netlerimi-nasil-arttiririm

Sevgili Arkadaşlar, liselerde Üniversiteye hazırlık dönemini genellikle bir yıl olarak düşündüğümüz zaman öğrencilerin gözünde oldukça büyüyor. Bu yüzdende öğrenciler liselerde boşa kürek çekiyormuş hissine kapılıyor. Bunun çözümü olarak da genelde okullarda  öğrencilere deneme sınavları yapıyor. Peki okulumdaki denemelerde netlerim artmıyor, nasıl arttırabilirim diyen öğrenciler liselerinde boşa mı kürek çekiyor? Tabi ki cevap koca bir HAYIR ! Fakat okullardaki başarısızlığın belli başlı nedenleri bulunmakta. Bizde bu yazımızda sizlere okullarımızdaki sınavlarda denemedeki netleriniz neden artmadığından ve nasıl arttıra bileceğinizden bahsedeceğiz.

1-) Önce Zayıf Noktalar

Öğrenciler olarak maalesef genel itibari ile en çok sevdiğimiz derslere çalışıyoruz. Böylece vicdanımızı rahatlatıp sözde ders çalışıyoruz. Peki diğer eksiklerimiz ne oluyor ? İşte onlar hep orada eksik olarak kalıyor. Ve belli süre sonra bildiğiniz konuları sürekli tekrar etmenizden kaynaklı olarak netleriniz belli bir düzeyde sabitleşiyor. Buda ister istemez okul eğitim dönemimizde moralinizi bozuyor.

O yüzden ilk etapta yapmanız gereken tüm konuları göz önünde bulundurarak objektif bir şekilde eksik olduğunuz konuları belirlemek. Ardından ise eksik olduğunuz konuları çalışmaya başlamak. Eksiklerinizi belirlerken de kendinize objektif olmanız oldukça önemli.

2-) Soru Tarzlarına Odaklanın

Gerek denemelerde gerekse kişisel olarak çözmeye çalıştığınız testlerde yapamadığınız her soruyu çözmek için özel çaba harcayın. Hala çözemiyorsanız etrafınızdaki bilen kişilere sorularınızı sorun.

Her şey  maalesef bununla bitmiyor. Eğer gözünüze zor gelmiyorsa yapamadığınız soruları keserek başka bir deftere yapıştırın ve birkaç gün sonra tekrar yapamadığınız soruları çözmeye çalışın. Bunu yapmamızın en önemli sebebi ise başkalarına çözdürdüğünüz soruların maalesef akılda kalma ihtimallerinin çok az olması. Bu yüzden en geç birkaç gün sonra tekrardan hatırlamak adına yapamadığınız soruları çözünüz. Böylece soru kalıpları zihninize çok daha iyi yerleşecektir.

3-) Moralinizi Bozmayın

Özellikle okulumuzda deneme sınavlarında ki net düşüşleri birçok öğrencinin moralini bozarak ders çalışmasını engelliyor. Bu durumdan kurtulmanın en güzel yönü ders çalışmayı bırakmak yerine daha azimli bir şekilde çalışmak. Ama bu çalışmayı başta da belirttiğim gibi sadece iyi olduğunuz derslerde uygularsanız daha çok netlerinizin artmasını bekleyebilirsiniz. Ayrıca deneme sınavlarının zorluk seviyeleri çok değişken olabiliyor.

Atıyorum X yayını ile Z yayını hatta bazen X yayınının kendi içinde ki denemelerinin zorluk seviyeleri dahi birbirini tutmuyor. Bu yüzden birkaç deneme ile moralinizi bozmayın. Hatta mümkünü varsa kendi adınıza bir deneme çizelgesi oluşturarak her denemede ki puan ve netlerinizi yazınız. Eğer bana zor gelmez diyorsanız yapamadığınız soru konularını da belirleyerek görebileceğiniz yerlere not alarak o konularda soru çözün veya konu çalışın. Böylece eksiklerinizi tamamlayarak ilerlemiş olacaksınız. Ataşehir’de eğitim veren Özel Gözde Ufuklar bu eksikleriniz kendi kurumunda öğrenci odaklı eğitimi ile tamamlamaktadır.

Kıssadan Hisse

Uzun lafın kısası denemelerde netlerinizin artmamasının en büyük nedeni maalesef sizlersiniz. Kendinizi kandırmak adına uydurduğunuz bahaneler, sevdiğiniz derse çalışarak vicdanınızı rahatlamalar, soru çözerken yan tarafta Facebook(hazır facebook açıkken bizi buraya tıklayarak beğenin bakalım.) sekmesini açık bırakıp odaklanmanıza engel olmalar diye bu listeyi uzatabiliriz. Bunları bende maalesef çok yaptım ve deneyimlerim sonucu söylemeliyim ki size hiçbir katkısı maalesef olmuyor.

O yüzden bu sınavı kazanıp iyi bir üniversitede iyi bir eğitim görmek istiyorsanız her şeyden önce kendiniz ile yüzleşin. Ardından eksiklerinize odaklandığınız zaman netlerinizin artacağını zaten göreceksiniz. Hayallerinize ulaşabilmeniz dileği ile kolay gelsin…