Doğru Bir Lise Seçimi Nasıl Yapılır?

atasehir-gozde-ufuklar-ygs-kampi (3)
12. sınıf öğrencilerimiz ile Matematik kampı
18 Nisan 2018
tyt-matematik-kampi-slider (1)
TYT Matematik Kampımızı Kaçırmayın!
19 Nisan 2018
ozel-lise-secimi-nasil-yapilir

2018 de ilk defa uygulanacak 8. Sınıfların gireceği LGS  sınavı  hazırlıklarının sonlarına doğru gelindi. Öğrencilerimizin ve velilerin  çok çalıştıkları bu sınav bitiminde akıllara en çok takılan sorulardan bir tanesi “Şimdi sınavıma göre tahminen hangi liseyi tercih edebilirim? “Bu soruyu takiben “Benim için en uygun lise nedir?”,

Lise tercihinde en çok hangi noktalara dikkat etmem gerekir?”, “İstediğim meslek için hangi lise daha uygun olur?” vb. gibi sorularla karşılaşmaktayız. Velilerimiz için de en değerli varlıkları, çocukları için kaygıları oldukça yüksek. Onların da zihinleri “Çocuğum için hangi tür lise daha iyi olur?” sorusuyla meşgul.

Aslında uygun liseyi seçmemiz için ilk ve yeter şart çocuğumuzun hayattan beklentilerini doğru belirleyebilmek. Ana rotamız  bu olmalı.

Okul seçiminde  tercih sıralaması kişiden kişiye göre elbette değişiyor. Velilerin ve öğrencilerin lise seçiminde aşağıdaki unsurlar NEDEN ÖNEMLİ?

ÇÜNKÜ: DOĞRU BİR LİSE DOĞRU BİR ÜNİVERSTENİN ANAHTARIDIR.

Lise seçerken hangi unsurlar önemli?

Üniversite başarısı

Üniversite başarısı bir okulun kimliği gibidir. Her öğrenci ve velinin iyi bir lise seçmedeki amacı iyi bir üniversiteye yerleşmektir. Okulun bu süreci destekleme adına yaptığı çalışmalar, etütler, sınavlar, bunların veliye geri bildirimi, her seviyede öğrenciyi kazanma konusunda okulun rehberlik birimi işbirliğiyle izlediği eğitim politikaları, üniversite hazırlık sürecinde öğrencinin yarıştan kopması, motivasyonunun düşmesi gibi beklenmedik sorunlar noktasındaki çözüm yöntemleri önemlidir.

Eğitim müfredatı

Seçeceğiniz her lise size farklı kariyer planları sunuyor. Öğrenim göreceğiniz üniversiteye ve mesleğe göre lise seçmek; olmazsa olmaz maddeniz olmalı. Seçeceğiniz her lisenin size farklı kariyer planları sunduğu gerçeğini unutmamak gerek. Eğitim sürecinde öğrenciyi bekleyen TYT-AYT gibi merkezi sınavları takip eden liseler daha ön plana çıkıyor.

Kadro niteliği

Okulun üniversite sınavı ve diğer akademik alanlardaki başarısını, katıldığı olimpiyatları, projeleri, yarışmaları inceleyerek bir okulun eğitim kadrosunun yeterliliği ve okulun eğitim öğretim düzeyi hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Göz ardı etmemelisiniz ki ; yeni bir çevre ve yeni bir eğitim anlayışıyla hayatında yeni başlangıçlar yapan öğrencinin veli ve öğretmenleriyle arasındaki en iyi köpür rehber öğretmendir. Özellikle üniversite hazırlık döneminde rehber öğretmenin yapacağı mesleki rehberlik çalışmaları öğrencinin bundan sonraki eğitim yaşamını sağlıklı bir şekilde yönlendirebilmesi için önemlidir.

Sınıflardaki Öğrenci Sayıları

Anadolu Liselerinde yeni çıkan kararla dersteki öğrenci sayıları 34’den 40’a çıkarıldı. Liseleri tercih ederken gezilerinizde bir sınıfa düşen öğrenci sayısını sormayı ihmal etmeyiniz.

Ev ve okul mesafesi

Bu şart her zaman ilk sıralarda yerini alır. Çünkü seçeceğiniz en iyi okul evinize yakın olan okuldur. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan ve evine uzak mesafede okul seçen bir öğrencinin, okuluna saatler süren bir yolculuk sonrası varması, okul sonrasında ise yine saatler süren bir yolculuk sonrası evine yorgun düşmüş şekilde gelmesi, ödev ve tekrar yapacak hatta dinlenecek vakti bulamaması telafi edilebilir bir kayıp değildir.

Sosyal faaliyetler:
Öğrencinin kendini tanımasına, zayıf yönlerini güçlendirmesine, güçlü yanlarını kontrol edebilmesine, inisiyatif kullanmasına, sorumluluk almasına, ekip çalışmasına uyum sağlamasına imkan sağlayan kulüp çalışmalarının ve eğitsel kol saatlerinin eğitim programının içinde yer almasının velilerin ve öğrencilerin okul seçiminde önemli bir yer tuttuğunu görüyoruz.