Ergenlikde Ailenin Önemi ve Karakter Oluşumu

sinav-kaygisini-nasil-yenerim
Sınav Kaygısıyla Başa Çıkma Yöntemleri
20 Nisan 2017

Ataşehir Koleji Gözde Ufuklar Rehberlik öğretmenleri Kaleme Aldı!

Ergenlik döneminde gencin biraz durgunlaştığı ve iç dünyasına yöneldiği bilinmektedir. Okula karşı ilginin azalması ve ders başarısında zaman zaman dalgalanmaların yaşanması da bu dönemde sıkça karşılaşılan bir durumdur. Yine derslere yeteri kadar konsantre olamama ve okuduğunu anlamakta zorluk çekme de ergenlikte gözlenebilecek hususlardandır.

Ergenin okul başarısında duygusal parametrelerin de önemli bir etkisi bulunmaktadır. Zira bu dönemde gençler hızlı bir ruhsal değişim yaşamaktadır. Alınganlık ve aşırı duygusallık onların ortak özelliklerindendir. Bu dönemde sıkça yaşanan duygusal kırılmalar, ailevi ve kişisel sorunlar, gençlerin ders başarısını olumsuz yönde etkiler. Bu süreçte gençlerin psikolojik destek almaları büyük önem taşımaktadır.

Ebeveynler genellikle ilköğretimdeki çocuklarıyla daha yakından ilgilenme eğilimindedir. Liseye giden çocuklarını ise genellikle “büyüdükleri” gerekçesiyle ihmal edebilmektedirler. Oysa lise dönemindeki ergenlerin de en az ilköğretimdekiler kadar desteğe ve ilgiye ihtiyacı vardır. Üstelik ilgisizliğin etkisiyle lise öğrencilerinin yapabileceği hatalar hem kendileri için hem de aileleri için daha yıkıcı sonuçlar doğurabilmektedir. Ebeveyn bu dönemde genci ümitsizliğe düşürecek konuşmalardan ve yüksek beklentilerden uzak durmalıdır. Anne ve baba gence; ona inandığını, güvendiğini, onu her halükarda seveceğini hissettirmelidir. Önemli olanın sınav sonuçları değil elinden geleni yapmak olduğunun, her insanın hata yaptığının, yapılan hataların gelişmek ve ilerlemek için birer fırsat olduğunun hatırlatmak. Çocuklarımızın bizlerin birer aynası olduklarını anlatan bir yazıyı sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Rehberlik Servisi