Lise Seçimi Yaparken, İyi Düşün Doğru Karar Ver

basarı-artırmanin-pratik-yontemleri-min
Çocuğunuzun Okul Başarısını Artırmanın Yöntemleri
27 Nisan 2017

Anne babalar için bir parça sancılı, bir parça karmaşık bir dönem 2. TEOG dönemi 26-27 Nisan da tekrar başlıyor.  Doğru lise seçimi döneminde lise türlerinin artan sayısı göz önünde bulundurulduğunda seçim yapmanın çok da kolay olmadı ortada. Bu zorlu süreçte velilerin kimi medyadan, kimi eğitimcilerden, kimi eş dost tanıdıktan topladığı bilgileri harmanlayarak bir sonuca ulaşmaya çalışıyor.

Velilerin için sorulması gereken ilk soru; “Çocuğum için hangi tür lise?” olmalı. Çünkü her lise türü farklı kariyer planları sunuyor ve bize çocuğumuza hangisinin uygun olduğunu seçmek kalıyor. Aslında uygun liseyi seçmemiz için ilk ve yeter şart çocuğumuzun hayattan beklentilerini doğru belirleyebilmek. Ana rotamız sadece bu. Çocuğumuzun liseyi bitirir bitirmez iş sahibi olmak isteyip istememesi, en kısa yoldan meslek sahibi olmak istemesi, üniversiteden sonra düşündüğü yaşantı… gibi sorulara verdiğimiz cevaplar bir öğrencinin hangi lise türünü istediğinin belirleyicisi oluyor.

Öğrencinizin hangi liseye uygun olduğuna karar verdikten sonra, lise seçimindeki kriterleriniz ne olacak?
Tercih sıralaması kişiden kişiye göre elbette değişiyor olmakla birlikte velilerin ve öğrencilerin lise seçiminde aşağıdaki unsurlar belirleyici olmalı.

1- Lisenin Üniversite başarısı:

Üniversite başarısı bir okulun kimliği gibidir. Her öğrenci ve velinin iyi bir lise seçmedeki amacı iyi bir üniversiteye yerleşmektir. Okulun bu süreci destekleme adına yaptığı çalışmalar, etütler, sınavlar, bunların veliye geri bildirimi, her seviyede öğrenciyi kazanma konusunda okulun rehberlik birimi işbirliğiyle izlediği eğitim politikaları, üniversite hazırlık sürecinde öğrencinin yarıştan kopması, motivasyonunun düşmesi gibi beklenmedik sorunlar noktasındaki çözüm yöntemleri önemlidir.

2- Lisenin Eğitim müfredatı:

Seçeceğiniz her lise size farklı kariyer planları sunuyor. Öğrenim göreceğiniz üniversiteye ve mesleğe göre lise seçmek; olmazsa olmaz maddeniz olmalı. Seçeceğiniz her lisenin size farklı kariyer planları sunduğu gerçeğini unutmamak gerek.Eğitim sürecinde öğrenciyi bekleyen YGS-LYS gibi merkezi sınavları takip eden liseler daha ön plana çıkıyor.

3- Lisenin Kadro niteliği:

Okulun üniversite sınavı ve diğer akademik alanlardaki başarısını, katıldığı olimpiyatları, projeleri, yarışmaları inceleyerek bir okulun eğitim kadrosunun yeterliliği ve okulun eğitim öğretim düzeyi hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Göz ardı etmemelisiniz ki ; yeni bir çevre ve yeni bir eğitim anlayışıyla hayatında yeni başlangıçlar yapan öğrencinin veli ve öğretmenleriyle arasındaki en iyi köpür rehber öğretmendir. Özellikle üniversite hazırlık döneminde rehber öğretmenin yapacağı mesleki rehberlik çalışmaları öğrencinin bundan sonraki eğitim yaşamını sağlıklı bir şekilde yönlendirebilmesi için önemlidir.

4- Lisenin Ev ve okul mesafesi:

Bu şart her zaman ilk sıralarda yerini alır. Çünkü seçeceğiniz en iyi okul evinize yakın olan okuldur. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan ve evine uzak mesafede okul seçen bir öğrencinin, okuluna saatler süren bir yolculuk sonrası varması, okul sonrasında ise yine saatler süren bir yolculuk sonrası evine yorgun düşmüş şekilde gelmesi, ödev ve tekrar yapacak hatta dinlenecek vakti bulamaması telafi edilebilir bir kayıp değildir.

Holland Meslek Tercih Envanteri yetenek ve ilgilerinizi daha iyi tanımanıza ve bu yolla okul ve ders seçiminize yardımcı olmak amacı ile geliştirilmiştir.