Son Ay LYS’ye Nasıl Çalışmalısınız?

arslan-yildiz-kimdir
Arslan Yıldız Kimdir?
5 Mayıs 2017
atasehir-gozde-ufuklar-ondokuzmayis-toreni
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Etkinlikleri
18 Mayıs 2017
lys-calisirken-uygulanacak-oneriler

LYS’ye Çalışırken İşinizi Kolaylaştıracak 5 Öneri

Sevgili arkadaşlar,YGS soruları yorumlama ve kavramları kullanma, düşünme ve düşünce üretme sorularından oluşuyordu ve bu sınava hazırlanırken soru çözerek hazırlanmak esastı. Ancak LYS soruları akademik seviyenizi, yani bilgileri öğrenme, kullanma ve aklınızda tutma düzeyinizi ölçen sorulardan oluşan bir sınav olacaktır. Kalan zamanda nasıl çalışmalıyım ? başarı nasıl gelir? diye düşünüyorsanız bunlara dikkat etmelisiniz.

1-LYS’DE BAŞARIYI KONU ÇALIŞMAK GETİRİR

Öğrencilerin LYS için konu tekrarlarını aşağıdaki bilimsel esasları dikkate alarak yapmaları gerekmektedir.

I. EKLEYİCİ VE GENİŞLETİCİ KONU TEKRARI yapmalısınız. Yani çalıştığınız konunun başka konularla ilişkisini ve başka anlamlarını çıkartarak tekrar yapmalısınız.

II. HATIRLAMA AMAÇLI KONU TEKRARLARI yapmalısınız ve bunu belirli aralıklarla aksatmadan yerine getirmelisiniz. Hatırlama amaçlı konu tekrarları bilgilerimizin uzun süreli hafızanın derinliklerinde kaybolmasını engeller ve yine bilgilerimizi soru çözdüğümüz hafıza olan işleyen hafızaya yakın tutar. Diğer yandan da soru çözümlerinde hız kazanmamızda etkili olur.

2-FORMÜLLERİ EZBERLEMEYİP ÖĞRENİNİZ

Fizikten, kimyadan ve diğer derslerden soru çözümlerinde kullanacağınız çok sayıda formül karşınıza çıkacaktır.

Bunları semboller halinde ezberlemeye kalkışmayınız. Her sembolün manasını, yaşamdaki karşılığını, konu içindeki yerini öğreniniz.

Formülden olaya ve konuya değil, konudan, yaşamdan, durumdan formüle doğru öğreniniz.

3-LYS KONULARI ZİHİN TEKRARI İLE AKILDA KALIR

Gerek dinlediğimiz dersin, gerekse de çalıştığımız konunun kısa süreli hafızadan hemen atılmasını önlemek için zihinden tekrar yapmaya önem vermeliyiz.

Çalıştığımız konuyu, defteri ve kitabı kapatıp, zihnimizden tekrar etmeliyiz.

Eğer çalıştığımız konuyu, defter ve kitabı kapatınca tekrar edemiyorsak bunu başarıncaya kadar o konuya çalışmaya devam etmeliyiz.

Çünkü bu bir zihin tembelliğidir. Beynimiz, zihin tekrarına alışmamıştır. Onu bu tekrarlara alıştırmalıyız.

4-SORU ÇÖZEREK KONU TEKRARI YAPARAK DAHA KALICI ÖĞRENEBİLİRSİNİZ.

Soru bir konunun onlarca, yüzlerce belki de binlerce özelliğinden sadece bir tanesini sorar. O halde soru çözerek konu tekrarı yapmak demek, o konunun sadece tek bir özelliğini tekrar etmek ve hatırlamak demektir.

Öğrencilerin özellikle konu tekrarlarını notlarını ve kitaplarını okuyarak yapıp, hatırlayıp hatırlamadıklarını da genel test değil, konu testi çözerek ölçmeleri gerekir.

Eğer yanlışınız çok çıkarsa o konuya tekrar çalışmalısınız. Yine soru çözümlerinde yavaş iseniz konuya tekrar kalkışıp, tekrar soru çözmelisiniz.

5-BAŞARIYI YARDIM ALMADAN ANLADIĞINIZ KONU VE KENDİ ÇÖZDÜĞÜNÜZ SORU GETİRECEKTİR

Öğrencilerin şunu hiç unutmaması gerekir ki, öğretmene çözdürdüğü soru değil, uğraşarak, zorlanarak, araştırarak, inat ederek çözdükleri sorular onları başarıya ulaştıracaktır.

Öğrenciler YGS’ye hazırlanırken yoruldular. Şimdi birileri soru çözsün ben de onu izleyeyim düşüncesine kapılabilirler. Bunu yapmamalarında ve soruları kendilerinin çözmelerinde büyük fayda vardır.

Öğrencilere son olarak şunlara dikkat etmelerini öneriyorum:

Beyninizi zorlayınız. Bu durumda hem öğrenir, hem de öğrendiğinizi unutmazsınız. Zorlayıcı problem çözümüne önem veriniz. Öğretmene 50 soru çözdürmekten ise, tek bir soruyu kendiniz uğraşarak çözünüz. Bu size daha çok şey kazandıracaktır. Puanınız ne olursa olsun çalışmalarınızı bırakmayınız. Aksi halde Ağustos gelip, herkes tercih yaparken çok pişman olursunuz.